Záznam charitativního koncertu z pražské Lucerny.
Účinkují: A. Langerová, H. Hegerová, L. Dusilová a skupina Ready Kirken. Večerem provází M. Horáček. Režie A. Rezek.

Smyslem benefičního koncertu, na kterém vystoupí patronka projektu Aneta Langerová a její hosté, je nejen podpořit snahu nevidomých začlenit se do běženého života, ale především oslovit širokou veřejnost s touto problematikou a formou dárcovských SMS získat potřebné finanční prostředky na konto sbírky Světluška, která pomáhá plnit sny konkrétním nevidomým dětem. Koncertem chceme také poděkovat všem příznivcům, dárcům a více než 7 tisícům dobrovolníků, kteří Světlušce již tři roky nezištně pomáhají. Právě díky nim mohla Světluška dosud rozdělit nevidomým a kombinovaně postiženým dětem a lidem se zrakovým postižením v tísnivé životní situaci částku dosahující 16 milionů korun.

Výtěžek sbírky je pečlivě auditován a je rozdělován transparentním způsobem ve veřejném grantovém řízení Radou nezávislých odborníků. Světluška jako jedna z mála nadací podporuje i konkrétní nevidomé žadatele (jednotlivce - tedy nejen projekty neziskových organizací). Z těch nejpotřebnějších jsou to asi rodiny, které se rozhodly nevybrat si tu jednodušší variantu - tj. umístit své postižené děti do ústavu nebo vzdálených speciálních škol. Místo toho se rozhodly své děti vychovávat v domácím prostředí a integrovat je do běžné školy mezi zdravé kamarády, ačkoli je to tak mnohem těžší - často je to stojí zaměstnání a veškerý čas, který mají. A podpora od státu je téměř nulová. Odtud tedy myšlenka "děti patří domů". Věříme, že integrací dětí už od dětství je jedna z cest jak změnit to, že je v ČR v současnosti 75 procent zrakově postižených nezaměstnaných.

Koncert by měl působit ne jako zábavný program či estráda, ale zároveň by měl působit svěže, svižně a zůstat zajímavý pro širokou skladbu diváků ČT. Koncert by měl působit skromně a především opravdově. Do programu chceme proto zapojit nevidomou Pavlu Francovou a těžce zrakově postižené děti z Deylovy konzervatoře. Na pódiu nebudou loga a nebudou se předávat šeky.

Způsob, jak přispět na konto Světlušky, bude kromě zakoupení lístku zasláním dárcovské SMS a příspěvkem na konto: 99999 99999/0600. Během koncertu poběží v dolní části obrazovky "kraul" s animovaným logem Světlušky a informací, jak poslat dárcovskou SMS a příspěvek na konto: 99999 99999/0600. Tato informace se bude střídat s aktuálním stavem konta. O stavu konta bude informovat moderátor v jednotlivých vstupech, kterými budou prokládány hudební vystoupení Anety a jejich hostů: Lenky Dusilové, Ready Kirken a Hany Hegerové.

Během večera budou uvedeny 3 předtáčky. První bude dokumentovat návštěvu Anety v Deylově konzervatoři, ve které bude Aneta nacvičovat s nevidomými dětmi píseň "Vodu živou", která zazní v doprovodu nevidomých dětí v závěru večera. Druhá a třetí předtáčka bude dokumentovat, jak konkrétně peníze ze Světlušky pomáhají (konkrétní příběhy dvou nevidomých dětí, které od Světlušky získali vodícího psa, osobní asistenci, mluvící počítač apod.). Předtáčky budou zajímavé nejen svým příběhem, ale také obrazově. Navrhujeme, aby součástí všech předtáček byl "propojující prvek" - animovaná "Světluška", kterou hmatovou technikou "potmě" namalovala nevidomá Pavla Francová (umístění v rohu obrazovky).

Napište nám